Πορεία στην πλατεία Βικτωρίας-Πέμπτη 24/9

βικτωρια

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ακάλεστη-μίνι πορεία στην πλατεία Βικτωρίας από 70 συντρόφους και συντρόφισσες. Η πορεία έγινε σε αλληλεγγύη στους μετανάστες και απέναντι σε κάθε απόπειρα μαγαζατόρων και επίδοξων “αγανακτισμένων” ρατσιστών να χύσουν το δηλητήριο τους στην πλατεία. Μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια και έγινε ολιγόλεπτη στάση έξω από 3 μαγαζιά που επιχειρούν αποτυχημένα το τελευταίο διάστημα να εκφράσουν το ρατσιστικό τους οχετό και να φτιάξουν κλίμα και έδαφος για την παρουσία “αγανακτισμένων” στην πλατεία. Κατάπτυστα χαρτιά που έχουν κολληθεί στις τζαμαρίες τους, εμετικό ρεπορτάζ με ένα από τα αφεντικά στο μακελειό του χίου, λεκτική επίθεση σε άτομα που μοίραζαν τρόφιμα στους μετανάστες είναι μερικά γεγονότα ενδεικτικά για το ποιόν αυτών των τύπων”.

Το κείμενο που μοιράστηκε

Υποβάθμιση για τις γειτονιές είναι τα αφεντικά και οι ρατσιστές

Το τελευταίο διάστημα η πλατεία Βικτωρίας κατακλύζεται από μετανάστες και μετανάστριες. Μετά την εκδίωξή τους από το Πεδίον του Άρεως, η πλατεία είναι πλέον ο χώρος όπου πλήθος από οικογένειες διανυκτερεύνουν για λίγες μέρες, μέχρις ότου καταφέρουν και πάλι να μετακινηθούν με προορισμό την βορειοκεντρική ευρώπη.

Επάνω στην ιδιαιτερότητα και τον έκτακτο χαρακτήρα αυτής της συνθήκης έγιναν κάποιες αποτυχημενες απόπειρες ακροδεξιάς/φασιστικής παρουσίας.Τη Δευτέρα 7/9 μοιράστηκε στη Βικτώρια ένα κείμενο κάποιων δήθεν «αγανακτισμένων κατοίκων», το οποίο αν και μόλις δύο γραμμών συμπύκνωνε όλη τη ρατσιστική τους σαπίλα απέναντι στην παραμονή των μεταναστών στην πλατεία. Τέσσερις μέρες μετά, την Παρασκευή 11/9, προσπάθησαν να κάνουν και μια πιο οργανωμένη συγκέντρωση – που έφτασε το πολύ τα δέκα άτομα. Η αρχική τους εμφάνιση προσπαθούσε ματαίως να επενδύσει επάνω σε ένα δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο μιλώντας για τα παιδάκια των προσφύγων.  Δυστυχώς για αυτά τα φασιστοειδή, η κινητοποίηση και η παρουσία αλληλέγγυου κόσμου τους ξεμπρόστιασε γρήγορα. Έτσι, λίγο πριν εξαφανιστούν από την πλατεία, εκδήλωσαν τις πραγματικές ρατσιστικές διαθέσεις τους και οι ίδιοι αξιώθηκαν ως υπερασπιστές της καθαρότητας, της τάξης και της ασφάλειας.
Μιλάμε για γραφικούς ρατσιστές, όμως καθόλου δεν θα υποτιμήσουμε το ρόλο τους, τις προθέσεις και τα κίνητρά τους. Αναγνωρίζουμε σε αυτούς τους τύπους τα μικρά και μεγάλα αφεντικά της πλατείας και της γύρω περιοχής που έχουν άμεσα υλικό αντίκρισμα από την υποτίμηση της ζωής των μεταναστών. Τους μαγαζάτορες που καίγονται για την πελατεία τους και που επίσης έχουν ευθαρσώς καταλάβει το δημόσιο χώρο της πλατείας με τραπεζοκαθίσματα. Τους ιδιοκτήτες που νοιάζονται για την αξία των ακινήτων τους. Όλα εκείνα τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς- τους μπάτσους, τους κρατικούς υπαλλήλους, τα αφεντικά, τους μαφιόζους, τους νταβατζήδες και τα κυκλώματα της νύχτας- που εκμεταλλέυονται την παράνομη εργασία των μεταναστών και των μεταναστριών. Τους μικροαστούς που με την οικονομική κρίση βλέπουν ότι τα οφέλη του παρελθόντος λιγοστεύουν και δεν διστάζουν να πατήσουν επί πτωμάτων για να διατηρήσουν την κοινωνική τους θέση. Να αναδείξουν έναν εσωτερικό εχθρό ως ένα κατ΄εξοχήν πρόβλημα δημόσιας τάξης, να σπρώξουν με κάθε κόστος τον πιο αδύναμο ταξικά στον πάτο για να αποκομίσουν εκείνοι όσα περισσότερα μπορούν. Τους ρουφιάνους της αστυνομίας. Τους εθνικά περήφανους και φιλήσυχους πολίτες που ζητούν την ομοιομορφία και τους καθαρούς τοίχους στις γειτονιές.

Τέτοιου είδους μορφώματα έχουν επιχειρηθεί και στο παρελθόν αλλά οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, με την αμέριστη συμβολή πολιτικών υποκειμένων, συλλογικοτήτων, και όσων δε γουστάρουν και δεν ανέχονται φασίστες να σουλατσαρουν στις γειτονιές μας.  Γνωρίζουμε καλά εδώ και χρόνια τις απόπειρες σχηματισμού φασιστοεπιτροπών, την επιτροπή φάντασμα αγγελοπούλου-πλατείας βικτωριας με επικεφαλής την Ελενη Παπαδοπούλου. Άλλοτε κάνουν την εμφάνισή τους μέσω συνεντεύξεων σε στημένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση και άλλοτε μέσω πληρωμένων άρθρων στο διαδίκτυο. Τα φασιστικά πογκρομ στους μετανάστες το 2011 έγιναν με τις πλάτες τέτοιων τύπων σαν κι αυτούς, που σε διπλανές γειτονιές, ως μέλη επιτροπών κατοίκων βρήκαν πολιτική εκπροσώπηση στους φασίστες της χρυσής αυγής.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε καθόλου χώρο στους όποιους φασίστες να παρουσιάζονται δημόσια στην πλατεία Βικτώριας ούτε και θα περιμένουμε να αποκτήσουν την απαραίτητη δημοσιότητα και κρατική κάλυψη. Οι πλατείες μας θα μείνουν καθαρές από φασίστες και κάθε ρατσιστικό δηλητήριο. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έμπρακτα ώστε οι πλατείες και οι γειτονιές μας να αποτελούν χώρους ελευθερίας, με δομές και δίκτυα αλληλεγγύης των από κάτω. Στο πλευρό των μεταναστριών και των μεταναστών, των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων, απέναντι στο κράτος, τα αφεντικά, τους φασίστες και τις μαφίες τους.

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Ασοεε

αντίστροφη μέτρηση – συνέλευση στα πέριξ της Πατησίων